Včelí produkty a jejich význam
Včelí produkty provázejí člověka od samého začátku jeho vývoje. V počátcích byly používány intuitivně, nyní také na základě vědeckého výzkumu. V současné době lidé využívají včelí produkty na doporučení lidového léčitelství, oficiální medicíny, potravinářské a kosmetické výroby.
Med
Med je produkt včely medonosné, která sbírá v přírodě sladké šťávy a po úpravě si je ukládá v plástech. Slouží včelám jako energetická složka potravy a velká množství si ukládají na zimní období. Medy rozdělujeme na dvě základní skupiny. Medy květové, které pocházejí z nektaru sbíraným včelami na květech a medy medovicové, které včely tvoří ze šťáv produkovaných hmyzem živícím se na stromech. V naší zemi se většinou vyskytují medy smíšené z těchto dvou skupin medů. Podle hustoty, barvy, vůně a doby krystalizace usuzujeme na druh medu. Medy medovicové (mylně nazývané lesní) se vyznačují vyšším obsahem minerálů a rostlinných barviv-flavonoidů (proto jsou tmavé). Medy květové (nektarové) jsou světlejší, dříve krystalizují, obsahují pylová zrna (proto jsou výživnější). Protože zkrystalizovaný med je špatně roztíratelný, používá se někdy úprava medu pastováním. Jde o mechanické rozetření krystalů a med je potom jemné konzistence. Nabízí-li nám někdo pastovaný med, máme jistotu, že nebyl poškozen přehřátím, jak může být u medů tekutých.Pastovaný med je přírodní včelí med, upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracováván pouze mechanicky bez zahřívání a bez chemických přísad. Med si zachová svoji roztíratelnost. Tento med je vhodný jako pomazánka k natírání na chléb i pečivo, zvláště pro děti. Je to plnohodnotný přírodní včelí med, který se v průběhu času již nemění, nekrystalizuje. Med je pro člověka vysoce hodnotná a zdraví prospěšná potravina ryze přírodního původu. Pravidelnou konzumací medu si udržíme zdraví a v případě nemoci nám med pomůže zdraví opět navrátit. S medem je třeba zacházet šetrně, aby neztratil své výborné vlastnosti: -přechovávat v uzavřené nádobě, nevystavovat slunečnímu záření a dlouhodobě nezahřívat na vyšší teploty než 45°C! Pokud je med zkrystalizovaný, můžeme jej ztekutit ponořením sklenice do vlažné vody a teplotu udržovat několik hodin, až se med rozpustí (postavíme na radiátor ústředního topení). Po čase nám med opět zkrystalizuje, záleží na teplotě a druhu medu. Případná pěna na hladině medu obsahuje pylová zrnka a zvyšuje výživnou hodnotu medu. Nejlepší konzumace medu je podáním do úst, nepolykat hned a asi 5 minut převalovat v ústech, aby se cenné látky vstřebaly pod jazykem. Pokud dáváme med do čaje, nedáváme jej do horkého a po oslazení ihned pijeme.
Při nákupu medu pamatujeme na několik zásad, které nám pomáhají nakoupit správný produkt. Nakupujeme med, který pochází z blízkého okolí, kde žijeme. Zajistíme si tím příjem pylů (které med obsahuje) z rostlin, které rostou kolem nás. Nakupuje med ze zdrojů, o kterých víme, že s medem bylo dobře zacházeno při zpracování, skladování a dopravě. Podezření by měl budit květový med, který po delší době nezkrystalizuje, ač jeho pobyt v regálu obchodu je někdy dlouhý. Pozor na medy obsahující příměsi, které sice med zlevňují, ale také znehodnocují. Ani krásný obal a reklama to nezmění. (Je dobré si uvědomit, že malovčelaři se finančně nevyplácí si pořizovat zařízení na falšování medu.) Český med je velice kvalitní také proto, že neobsahuje rezidua, která se do medu dostávají léčením včelstev. Proto na etiketě čtěte, z kterých zemí med pochází. Medy z cizích zemí jsou někdy smíchány s českým medem, aby získal na kvalitě. Největší záruku kvality medu můžete mít, pokud si nakoupíte med od malovčelaře ze svého okolí. Pokud bude mít medu dostatek, tak vám přebytky jistě rád prodá a ještě poradí, protože včelaři ze záliby předávají s medem i kousek své lásky ke včelám.
Kvalitní český med můžete zakoupit v našem e-shopu.
Propolis
Propolis je přírodní pryskyřičnatá látka, kterou včely sbírají na pupenech dřevin a používají v úle jako tmel a desinfekční prostředek. Propolis lidé využívají pro jeho schopnost potlačovat bolest a jako desinfekční prostředek působící na některé plísně, bakterie a viry.
Propolis v čisté formě nebo jako součást kosmetických přípravků můžete zakoupit v našem e-shopu.
Mateří kašička
Včelí mateří kašička - Gelée Royalle má pro včely význam jako pro savce mateřské mléko. Vzniká v hltanové žláze mladších dělnic a je s ní krmena včelí larva po dobu prvních tří dnů svého vývoje. Matka je krmena mateří kašičkou po celý život. Mateří kašička svým vzhledem připomíná smetanu, chutí hořčici. Je to složitá látka, svým složením podobná pylům, které včely sbírají. Lidé v minulosti vypozorovali její blahodárné účinky na lidský organismus. V současné době zkoumají vědci ve výzkumných ústavech celé řady zemí léčebné vlastnosti mateří kašičky při různých onemocněních. Je možné říci, že u každého pacienta bez ohledu na indikaci, pro kterou kašičku bral nebo bere, se projevuje příjemný stav tělesné i duševní pohody. Mateří kašička člověka harmonizuje, dělá ho dynamickým, povzbuzuje jej a hlavně mu vrací chuť do života. Účinnost mateří kašičky závisí na jejím správném zpracování a uskladnění. V přírodním stavu je to látka velmi labilní. Při výčtu příznivých vlastností mateří kašičky by mohl vzniknout dojem, že je to látka přímo zázračná. Zázračné bohužel není nic. Na mateří kašičku pohlížíme jako na velmi prospěšnou přírodní látku, která pomáhá vyladění celého organismu, který se pak snáze vypořádává s nemocemi. Obtíže, při kterých je mateří kašička doporučována: astma, úprava krevního tlaku, krvetvorba, pooperační stavy, žaludeční a dvanáctníkové vředy, virová onemocnění (chřipka), zejména preventivně, některé kloubní potíže a některé další zdravotní potíže. Mateří kašička se konzumuje podáním pod jazyk, kde se vstřebá. Doporučovaná dávka je 10g, která se konzumuje asi 20 dní.
Produkty s obsahem mateří kašičky můžete zakoupit v našem e-shopu.
Včelí vosk
Včelí vosk včely vylučují z voskotvorných žláz a používají jej na stavbu plástů. Včelí plásty jsou nedílnou součástí včelstva. Slouží k ukládání potravy, zejména zásob na zimní období, na výchovu nových generací a jako prostředí umožňující přezimovat.
Produkty s obsahem včelího vosku můžete zakoupit v našem e-shopu.
Včelí jed
Včelí jed je látka vylučovaná jedovou žlázou včel slouží k obraně včelstva před nepřáteli. Lidé využívají včelí žihadlo na potíže revmatické bolesti kloubů, snižování krevního tlaku.
Produkty s obsahem včelího jedu apisinu můžete zakoupit v našem e-shopu.
Květový pyl
Pyl včely sbírají na květech a používají jej jako bílkovinnou složku potravy. Má velký význam při krmení plodu. Pro člověka má pyl včelami sbíraný velký nutriční význam. Konzumaci pylu se přikládá velký význam při potížích s prostatou, srdcem, imunitou a podobně. Jde o podobné působení jako u mateří kašičky.
Produkty s obsahem včelího květového pylu můžete zakoupit v našem e-shopu.
Energie
Energie včelího hroznu je energie, kterou vyzařuje včelstvo do svého okolí. Její intenzita závisí na síle včelstva, ročním období a vzdálenosti od hroznu. Lidé si dávají do včelího hroznu nebo jeho bezprostředního okolí „ozářit“ potraviny, nápoje, léky. Včelař při práci ve včelstvu je příznivě ovlivňován energií včelstva a proto se včelaři dožívají vysokého věku a zachovávají si dlouho vitalitu.